NZB Zoeken

Piggie

Administrator
Forumleiding
19 sep 2019
12
0
VPN
NordVPN
Usenet
XS News, EasyUsenet, Eweka, Astraweb, Giganews
Er zijn vele manier om nieuwsgroepen te doorzoeken. Veel mensen gebruiken binsearch en nzbindex. Maar er zijn ook andere en misschien wel handigere manieren om te zoeken naar een nzb bestand.

Binsearch

Binsearch is de grootste en meest gebruikte nzb search engine. Dagelijks wordt de nzb zoekmachine wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt. Niet zonder reden, binsearch heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van andere nzb search engines. De retentie is goed, het is mogelijk om te zoeken naar nzb bestanden die meer dan 8 jaar oud zijn. De meeste payservers kunnen deze bestanden niet eens downloaden, maar er kan dus wel naar gezocht worden.

Een andere voordeel is dat gebruikers kunnen zien of bestanden compleet zijn en er voldoende par bestanden zijn gepost. Daarnaast waarschuwt binsearch als een bestand beveiligd is met een wachtwoord en of er andere problemen zijn.

Het is mogelijk om alle bestaande nieuwsgroepen zeer gericht te doorzoeken via de ‘advanced nzb search‘ optie, waardoor een hoop overbodige bestanden niet worden weergegeven. Via de optie "browse newsgroups" is het mogelijk om door specifieke nieuwsgroepen te bladeren als je niet weet waar je naar op zoek bent.


Nzbindex

Een goed alternatief voor binsearch is nzbindex. Deze nzb zoekmachine heeft een uitstekende nzb search en lijkt in veel opzichte op binsearch. De retentie van nzbindex is gemiddeld 5 jaar. Een voordeel is dat gebruikers nzbindex ook op Nederlands kunnen instellen. (.nl is staandaard in het Nederlands)


NZBKing

NZB king is een wat minder bekende zoekmachine lekker snel is en tot ruim 10 jaar terug kan zoeken. NZB King behoort tot een van de grootste indexers met 3750 geïndexeerde groepen. Ook hier is het mogelijk om door de afzonderlijke groepen te bladeren.


Alternatieven voor binsearch en nzbindex

Een nzb zoekmachine is handig maar niet altijd even praktisch. Tegenwoordig zijn de bestandsnamen vaak versleuteld waardoor je ook niet weet wat de post inhoud. Voor de hobbieïst zal dat niet veel uitmaken, die ziet achteraf wel of het wat is, maar voor de gemiddelde gebruiker is het niet practisch, die wil meer informatie zoals bijvoorbeeld een beschrijving, extra informatie over de kwaliteit, links met meer informatie, een afbeelding en reacties van andere downloaders kunnen erg praktisch zijn. Contact met de poster kan vaak ook handige (en leuk) zijn.

Newzbin

Newsbin is een usenet website die ook als nzb zoekmachine gezien kan worden. Het is een Nederlandse website met een compleet forum en een chatbox. Om gebruik te maken van Newzbin is registratie verplicht. Het gebruik van de website en het forum is gratis maar een donatie om de kosten te dekken wordt erg op prijs gesteld.

De interface ziet er erg strak en overzichtelijk uit. Aan de linkerkant kan je zoeken naar bepaalde genres, zoals films en series in allerlei formaten, maar ook naar muziek, applicaties en vele andere zaken. Als je een post open maakt is veel informatie te zien. In de rechterbovenhoek is het mogelijk om direct een nzb te downloaden of de complete spot in een keer in SABnzbd te laden. Het voordeel van Newzbin is dat je gelijk ziet wat er gepost is en het is in principe allemaal Nederlands. Het is dus veel gerichter. Het nadeel is dat niet alles wordt aangemeld Sommige posters doen dat niet of melden het ergens anders aan. Desondanks voldoet Newzin uitstekend


Nzbserver

Nzbserver lijkt in veel opzichten op newzbin. Het is makkelijk om te zoeken, er is veel informatie te vinden bij spots en indien gewenst kan men direct een nzb bestand downloaden. Ook is het mogelijk de bestanden van de spot eerst op binsearch te bekijken. In tegenstelling tot newzbin is het niet mogelijk om je te registeren en ook doneren is niet mogelijk.


Spotnet

Tot nu toe hebben wij het alleen gehad over nzb sites. Er zijn echter ook uitstekende programma’s waarmee je nieuwsgroepen kan doorzoeken. Spotnet is het meest gebruikte programma om te zoeken naar spots. Waarschijnlijk zijn er meer mensen die spotnet gebruiken dan alle nzb sites bij elkaar. Het enorme voordeel van spotnet is dat het programma na installatie direct gebruikt kan worden om te zoeken en te downloaden. Spotnet is dus bij uitstek geschikt voor de makkelijke of beginnende downloader. De webversie van Spotnet is spotweb, inhoudelijk zijn deze dus identiek. Het voordeel van Spotnet is dat je niet online hoeft te zoeken.


Andere manieren om nieuwsgroepen te doorzoeken

Natuurlijk zijn er nog veel meer websites en programma’s om nieuwsgroepen te doorzoeken. Denk bijvoorbeeld aan een communitie of een NZB forum. Helaas verdwijnen sommige deze soms zomaar na druk van copyright organisaties, zoals dat ook is gebeurd met FTD, ftdonline en place2home.net. Aangezien deze komen en gaan, laten we deze hiet buiten beschouwing